Χρόνια Πολλά! (στο πρώτο μας μωρό..)

πριν είκοσι χρόνια.

στο Υγεία τα νεογέννητα είχαν δικό τους θάλαμο.
δεν έβγαιναν ποτέ από εκεί: σε συγκεκριμένες ώρες οι μητέρες πήγαιναν να τα ταίσουν, να τα κρατήσουν λίγο στην αγκαλιά τους και να τα εμπιστευτούν ξανά στις νοσοκόμες, μέχρι το επόμενο τάισμα-αγκάλιασμα.

μόλις πλησίαζε αυτή η συγκεκριμένη ώρα, έβλεπες στο διάδρομο διάφορες γυναίκες με τα νυχτικά τους, λίγο αχτένιστες και ταλαιπωρημένες, να πλησιάζουν σιωπηλές και με αργό βήμα το θάλαμο των νεογέννητων.

"μα κοίτα" με σκουντούσε ο Χρόνης "σα ζόμπι δεν είναι; κοίτα πως περπατάνε και πως πηγαίνουν όλες προς την ίδια κατεύθυνση"
"σσσττ!" τον σκουντούσα κι εγώ με τη σειρά μου "θα σ' ακούσουν!" και προσπαθούσα να πνίξω το γέλιο μου, γιατί στ' αλήθεια έμοιαζαν με ζόμπι -όπως κι εγώ άλλωστε: ακολουθώντας η μια την άλλη, με τέρμα το δωμάτιο των μωρών, περιμένοντας στωικά να έρθει η νοσοκόμα ν' ανοίξει η πόρτα του Παραδείσου..

πριν είκοσι ακριβώς χρόνια.
στις 17 Μαίου.

είκοσι κεράκια, περιμένουν τώρα το μωρό μας, να τα σβύσει.
είκοσι κεράκια, τρεμοπαίζουν τις μικροσκοπικές τους φλόγες, φωτίζοντας το πρόσωπο της Ελένης.
είκοσι..
το μωρό μας, μεγάλωσε πια.

το μωρό μας πετάει μόνο του κι εμείς από κάτω τρέχουμε απ' τη μια άκρη στην άλλη, προσπαθώντας να απλώσουμε δίχτυ ασφαλείας, αλλά δεν προλαβαίνουμε ποτέ.

το μωρό μας, το πρώτο μας μωρό είναι κοπέλα πια..
μια νέα γυναίκα που χαμογελάει, στεναχωριέται, γελάει, ονειροπολεί, κουβεντιάζει με τις ώρες στο τηλέφωνο με τις φίλες της, κουβεντιάζει όλη τη νύχτα στο τηλέφωνο με τ' αγόρι της, τσακώνεται μαζί μου, δουλεύει, σπουδάζει, ζει..

το μωρό μας, το πρώτο μας μωρό είναι κοπέλα πια..

μέσα από την καρδιά μου εύχομαι στην αγάπη μου,
στο δρόμο του Θεού πάντοτε να βαδίζει, ν' ακολουθεί όπως τώρα τα μονοπάτια της καρδιάς της, τα φτερουγίσματα της να 'ναι ψηλά, να κατανοεί, ν' αγαπά, να συμπονά, να συγχωρεί, να ονειρεύεται, να συνεχίζει..

το παιδί μας, είναι κοπέλα πια..

χρόνια της πολλά
χρόνια της καλά
χρόνια ευλογημένα να έρθουν στη ζωή της

και όλες οι ευχές του κόσμου, να την τυλίγουν

πάντα..